Highlights uit mijn carriere

De afgelopen jaren had ik tentoonstellingen in binnen- en buitenland, verscheen ik op TV en kreeg ik  interessante opdrachten. Hieronder vindt  u  de beschrijving van enkele hoogtepunten.

TianJin, China 2013

In 2013 werd er een Nederlandse afvaardiging van kunstschilders  in China uitgenodigd. De Chinese popzangeres Sisy Zhangdie organiseerde een expositie in TianJin voor 8 Nederlandse schilders.  Dat ze een invloedrijk persoon was bleek uit de uitnodiging om vooraf aan onze reis een diner te genieten met de ambassadeur op de Chinese Ambassade in Den Haag.

Een fantastische ervaring. In een galerie in TianJin werd ons werk enkele weken tentoongesteld. De openingsceremonie met parademuziek en officiele plichtplegingen verraadde de traditioneel-communistische geest die nog steeds in het toch al zo moderne land rondwaart. Mijn toen nog redelijk traditioneel  ogend werk werd goed ontvangen. Tijdens de lopende expositie ben ik nog twee weken gaan reizen naar Bejing en westelijke delen van China   ( Lijang en KunMing ) . En verliefd geworden op dit land….

Sterren op het Doek

In de Nederlandse televisieserie Sterren op het Doek worden drie kunstschilders uitgenodigd in de Avro/Tros studio’s in Hilversum. Daar verschijnt een surprise guest ( Bekende Nederlander) die door de schilders geportretteerd moet worden. Hanneke Groenteman interviewt de gast en intussen maken de schilders voor de camera’s een eerste opzet. Ik mocht Ilse de Lange portretteren en mijn schilderij werd  haar favoriet. Het hangt nu in haar ouderlijk huis. Er kijken ongeveer 1 miljoen mensen naar dit programma en het heeft me veel publiciteit en opdrachten opgeleverd.

25 jaar in het vak

In november 2017 vierde ik mijn 25-jarig jubileum als professioneel kunstschilder. Ter gelegenheid hiervan schilderde ik mijn grootste stuk ooit. Een interpretatie van de klassieke Icarus-mythe  op een doek van 4,5 bij 2,8 meter.

Icara in wording

Samen met een overzicht van hoogtepunten uit die 25 jaar  werd het doek op spectaculaire wijze onthuld in de  Stevenskerk te Nijmegen. De tentoonstelling trok in een week tijd 5000 bezoekers.

Een leuk interview door Bd1, gemaakt tijdens de expositie:

Los Angeles

Jaarlijks geef ik een masterclass in (klassieke-) schilderstechnieken in Los Angeles.  Na een verrassend succesvolle  try-out- show  tijdens mijn verblijf twee jaar geleden, besloot ik  een grotere expositie te organiseren. Het cultureel centrum Casa Romantica in San Clemente ( Orange County)  stelde haar expositieruimten voor me open en in samenwerking met hen is in april 2018 een mooie overzichtstentoonstelling tot stand gekomen. Bijna 30  (voornamelijk nieuwe) werken werden getoond. Inmiddels bevinden zich al aardig wat “vanErnich’s ” in particuliere collecties in de USA. Graag verbreed ik mijn horizon daar, al was het alleen al om de fantastische surfstranden… 

Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat is momenteel druk doende alle bruggen en tunnels in Nederland te renoveren. Om dit onder de aandacht te brengen bedacht een Amsterdams reclame-bureau voor hen iets unieks: Laten we onze bruggen beschouwen als erfgoed en dit koppelen aan ander Nederlands erfgoed: Rembrandt.  Nu heeft Rembrandt een klein schilderij gemaakt in 1734: Landschap met stenen brug. Dit hangt in het Rijksmuseum. Mij is gevraagd, als vakman die Rembrandts techniek enigszins begrijpt, hiervan een kopie met een “twist” te maken.

Van dit maak-proces zijn twee films geschoten inclusief een time-lapse waarin schildersproces ook versneld getoond wordt. Ik ben trots te mogen figureren in deze zeer professioneel aangepakte reclamecampagne.

Kijk voor de verfilming van het schildersproces en de plaatsing van het schilderij in het Stedelijk museum te Alkmaar op:

Vimeo: The making of Rembrandt in de steigers: